Objave glede sproščanja ukrepov in tečaji RIV - progam A, B in D

Termin: 03.01.2030 ob 12.00
Lokacija: Ljublana
Onder water.dd2f2657

Datum objave: 25. 05. 2020
Zadeva: Usposabljanje reševalcev iz vode in oseb, usposobljenim za reševanje iz vode ter preverjanje znanja plavanja in plavalnih sposobnosti po programih A, B in D

Kljub Odloku o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je začel veljati 15. 5. 2020, uporablja pa se od 31. 5. 2020, nekateri ukrepi za zajezitev in obvladovanje nalezljive bolezni še ostajajo v veljavi. Poleg splošnih ukrepov, kot so higiena rok, varnostna razdalja ipd., do nadaljnjega ostajajo zaprta tudi bazenska kopališča, naravna pa naj bi se
odprla z začetkom kopalne sezone.
V zvezi s tem se seveda pojavljajo številna vprašanja glede dovoljene izvedbe usposabljanja in preverjanja usposobljenosti reševalcev iz vode, ki smo jih naslovili na Ministrstvo za zdravje oziroma na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki objavlja priporočila in usmeritve za različne dejavnosti. Na njihov odgovor še čakamo. Nastali situaciji se prilagaja tudi Rdeči križ Slovenije, kjer bodo poskusili izvesti tečaje prve pomoči za nove kandidate v prvi polovici junija, o čemer bodo vsi prijavljeni kandidati pravočasno obveščeni.
Glede na to, da je časa malo, bo treba skrbno načrtovati termine, da ne bi prihajalo do prekrivanja. Predlagamo, da z usposabljanjem začnete po 12. 6. 2020 oziroma po pridobitvi jasnih usmeritev NIJZ. Uprava bo razpisana preizkusa usposobljenosti, 30. 5. 2020 in 6. 6.2020, odpovedala, še vedno pa ostaja nekaj negotovosti glede izvedbe termina 13. 6. in 20. 6.
2020, o čemer se bomo odločali naknadno, upoštevajoč dane razmere.
V kratkem bomo sprejeli tudi odločitev za reševalce iz vode, ki jim je v času razglašene epidemije licenca potekla in je niso ali je ne bodo mogli podaljšati. O tem vas bomo obvestili naknadno.

Lep pozdrav.


Objavljeno: 12.5.2020
Spoštovani!

Po dveh mesecih skoraj popolne prekinitve večine dejavnosti usposabljanj in dela reševalcev iz vode, se ukrepi za zajezitev novega koronavirusa počasi sproščajo in verjetno se tudi vi že sprašujete, če boste lahko še pred začetkom sezone opravili usposabljanje in izpit po programih za reševalca iz vode.

Žal imamo trenutno še več vprašanj kot odgovorov, saj še ni povsem jasno, ali bo usposabljanje in preverjanje reševalcev iz vode sploh dovoljeno, katera kopališča in pod kakšnimi pogoji bodo odprta, kdaj naj bi se začela kopalna sezona, kako bo z raftingom in soteskanjem, kakšni bodo predvideni varnostni ukrepi reševalcev in vode, ki jih bodo morali upoštevati pri svojem delu, kako je z osebno varovalno opremo ipd.

Uprava Republike Slovenije za Zaščito in Reševanje se je v zvezi z navedenimi vprašanji že obrnila na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki pripravlja navodila in priporočila za varno izvajanje posameznih dejavnosti. Povezali so se tudi z Rdečim križem Slovenije, ki prav tako še čaka na omenjena navodila, in Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki pridobiva podatke o ukrepih, povezanih z začetkom kopalne sezone in vzorčenjem kopalne vode.

Takoj, ko bomo pridobili konkretnejše odgovore, jih bomo objavili in seveda posredovali vsem, kateri so prijavljeni na programe usposabljanja. Če bo usposabljanje dovoljeno, bo še možno izpeljati nekaj preizkusov usposobljenosti, v nasprotnem primeru pa bo Uprava Republike Slovenije za Zaščito in Reševanje do nadaljnjega odpovedala vse izpitne roke in verjetno podaljšala licence tistim reševalcev iz vode, ki niso oziroma ne bodo imeli možnosti, da bi jo pravočasno obnovili.

" Vsi zainteresirani za obveščanje o možnosti opravljanja usposabljanja po posameznem programu, se čimprej prijavite z spletno prijavnico, ter izberite rok usposabljanja 1.6.2020. "

Hvala za razumevanje
ZRVS


Objava: 28.05.2020
Preberite tudi...
05.07.2020

Tečaj za reševalca iz vode program A - OKTOBER 2020

Termin: 28.09.2020 ob 12.00
Lokacija: Kopališče Tivoli Ljubljana
01.01.2017

Pomembni napotki in pomoč glede tečajev za RIV

Termin: 01.01.2030 ob 12.00
Lokacija: URSZR
01.01.2017

Zakonodaja in podzakonski akti

Termin: 02.01.2030 ob 12.00
Lokacija: Državni zbor - Zakoni
Aktualne objave

Prostovoljstvo Zveze reševalcev iz vode

Prostovoljstvo Zveze reševalcev iz vode

Koledar RIV 2020

Koledar RIV 2020
© 2020 slolifeguard.com | O piškotkih
FB
Telefon Facebook