Slovenski reševalci na svetovnem prvenstvu

IMG_0104 Zaradi njih smo bolj brezskrbni, saj vemo, da nam bodo v primeru stiske v vodi pomagali. Znanja in veščine, ki jih morajo obvladati, bodo slovenski reševalci zdaj predstavili v tujini.

O posebnem tekmovanju, ki jih čaka, in o njihovem delu na splošno smo se pogovarjali z Robertom Jurkasom, ki predseduje Zvezi reševalcev iz vode Slovenije. Naš sogovornik nam najprej pove, da bodo te dni odpotovali na Nizozemsko, kjer se bodo udeležili svetovnega prvenstva v reševanju iz vode.

Odlični v Egiptu

»Za zvezo reševalcev prvenstvo predstavlja predstavitev našega dela in truda na svetovni ravni. Prav tako je dogodek namenjen druženju, spoznavanju, izmenjavi izkušenj in mnenj ter predstavitvi novosti in tehnik reševanja iz vode,« pojasnjuje Jurkas. Pove, da so se udeležili že več svetovnih prvenstev; v Nemčiji leta 2008, dve leti pozneje so bili v Egiptu, kjer je v eni od disciplin njihov član Rok Kerin zasedel odlično četrto mesto.

»Ta rezultat je bil najboljši v evropskem merilu, saj se drugim Evropejcem ni uspelo uvrstiti tako visoko; prvi Evropejec je bil šele na 11. mestu,« Jurkas pohvali Kerina. Pove, da so se udeležili tudi prvenstva v Avstraliji leta 2012, na svetovno prvenstvo v Francijo pred dvema letoma pa niso šli, ker bi bila udeležba preveliko finančno breme. »Zveza se financira izključno iz lastnih sredstev in donacij članov, prav tako ne prejema sredstev od države ali olimpijskega komiteja, čeprav so reševalci, kot panožna zveza, tudi njegovi člani.«

Kdo bo tekmoval

Robert Jurkas pove še nekaj več informacij v zvezi s svetovnim prvenstvom na Nizozemskem, poimenovanim Rescue 2016, ki se začenja danes in bo trajalo do 18. septembra. »Tekmovanje bo v grobem razdeljeno v štiri dele; bazenskega in oceanskega, dva dela pa predstavljata še dve simulaciji reševanja.«

»V kategoriji National teams open do 30 let bo nastopil naš član Lovro Povh, v kategoriji Masters od 30 do 35 let pa Matej Škoberne, in to tako v bazenskih kot oceanskih disciplinah,« o tem, koliko Slovencev se bo pomerilo na prvenstvu, pove Jurkas.

Kakšna so pričakovanja

»Konkurenca je zelo močna, zato je težko predvideti uvrstitve naših. V glavnem si bomo na Nizozemskem pridobili veliko izkušenj z našimi tekmovalci, ki bodo znanja in sam šport promovirali doma za večjo prepoznavnost tega zanimivega tekmovanja,« še komentira.

Predsednik zveze pravi, da sicer ni nemogoče, da bi člani slovenske odprave domov prinesli kakšno medaljo. »Zakaj pa ne, ampak za zdaj bom bolj previden pri taki napovedi, saj gremo na tekmovanje z novima tekmovalcema in to svetovno prvenstvo bo za njiju debi,« neobremenjeno, a optimistično zaključi Robert Jurkas

http://svet24.si/clanek/zanimivosti/57c80bd66e408/izziv-za-slovenske-resevalce


 
RESCUE2016_prvi in drugi dan (12)IMG_9457IMG_9547
Objava: 01.09.2016
Preberite tudi...
27.03.2020

Prostovoljstvo Zveze reševalcev iz vode

Prostovoljstvo Zveze reševalcev iz vode
20.12.2019

Koledar RIV 2020

Koledar RIV 2020
19.08.2019

Mirno, prijazno, čisto, ugodno in v objemu narave

Mirno, prijazno, čisto, ugodno in v objemu narave
13.07.2019

Kako poteka delo reševalca iz vode?

Kako poteka delo reševalca iz vode?
Aktualne objave

Prostovoljstvo Zveze reševalcev iz vode

Prostovoljstvo Zveze reševalcev iz vode

Koledar RIV 2020

Koledar RIV 2020
© 2020 slolifeguard.com | O piškotkih
FB
Telefon Facebook