Imajo reševalci iz vode (res) pregled nad vso površino?

slika-_original-1436525469-1096505 Prejšnji teden se je v Termah Čatež utapljal 5-letni deček, kar je sprva opazila naključna kopalka. K sreči so ga rešili. Kako je z usposobljenostjo reševalcev, kako z zakonodajo?

V Termah Čatež so za Žurnal24.si po dogodku prejšnji teden odgovorili, da se zavedajo pomembnosti varnosti, predvsem v sklopu Termalne riviere oziroma lokacij, na katerih imajo bazenske površine. “Zato vsakodnevno skrbimo za izpolnjevanje vseh predpisov,” poudarjajo. Dodajajo, da je tudi odgovornost samih kopalcev opredeljena z Zakonom o kopališčih, pri čemer poudarijo samoodgovornost kopalcev pri uporabi bazena in naprav.  

“V Termah Čatež je bil pred začetkom poletne sezone opravljen tudi inšpekcijski pregled, kjer je bilo ugotovljeno, da so izpolnjeni vsi predpisani standardi glede varnosti na kopališčih,” še odgovarjajo s turističnega centra in zagotavljajo, da imajo tako na Termalni rivieri kot na ostalih bazenskih površinah Term Čatež glede na potrebe ter površino vode in vodne atrakcije zadostno število usposobljenih reševalcev.

Letno se v Sloveniji povprečno utopi 28 ljudi, letos smo zabeležili že štiri takšne smrti.

Reševalci so ustrezno pripravljeni, vendar …


V Sloveniji imajo pooblaščene izvajalce tečajev reševanje iz vode; vsako leto usposobimo nekaj sto reševalcev iz vode, tečaja se lahko udeleži vsak. Tečaj sestoji iz 65 ur samega reševanja iz vode in 30 ur obveznega tečaja prve pomoči.

Tečaji so kakovostni, meni Boro Štrumbelj z ljubljanske fakultete za šport, ki vendarle meni, da na kopališčih težave niso redkost. “Problem je v tem, ker reševalci, ki so pri nas definitivno ustrezno pripravljeni, nimajo ves čas pod nadzorom vodnih površin,” za Žurnal24.si pove Štrumbelj.

Čistijo in pospravljajo


Nadaljuje, da jim delodajalci pogosto dajo še druge naloge, ki jim odvračajo pozornost od samih vodnih površin. “Kopalci sami lahko opozorijo na to!” pravi.

V skladu z zakonom morajo imeti kopališča mesta, namenjena reševalcem iz vode, kar pa, meni Štrumbej, v praksi ne funkcionira najbolje, saj reševalcev na teh mestih ni videti ves čas. “Na račun racionalizacije stroškov delodajalci dajo reševalcem še druge naloge, od pospravljanja do čiščenja. To je največji problem,” pravi in še enkrat izpostavi, da lahko na težavo na kopališču opozorijo kopalci sami.

Kar pa se tiče primera, do katerega je prišlo prejšnji teden v Termah Čatež, opozori, da morajo biti otroci do 7. leta v skladu z zakonodajo na kopališčih vedno v spremstvu odrasle osebe, ki je tudi v prvi vrsti odgovorna za otrokovo varnost. http://www.zurnal24.si/imajo-resevalci-iz-vode-res-pregled-nad-vso-povrsino-clanek-253288
slika-_original-1308042391-58920
Objava: 13.07.2015
Preberite tudi...
27.07.2023

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami
28.06.2021

Težko je ločiti med igro in utapljanjem

Otrokovo življenje še vedno ogroženo: težko je ločiti med igro in utapljanjem
27.06.2021

Premagal ga je močan rečni tok

Deček se je z oblačili zataknil za leseni steber, premagal ga je močan rečni tok
02.09.2020

Dogodek na slovenskem kopališču javnost močno razburja

Dogodek na slovenskem kopališču javnost močno razburja
Aktualne objave

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami

Težko je ločiti med igro in utapljanjem

Otrokovo življenje še vedno ogroženo: težko je ločiti med igro in utapljanjem
© 2023 slolifeguard.com | O piškotkih
FB
Telefon Facebook