Če opazite, da se nekdo utaplja, ne skačite brezglavo za njim!

ZRV-2014 copy

V vročih dneh številni poiščejo osvežitev v vodi. A užitek lahko hitro pokvari nesreča. Zato ne pozabite na varnost, svetujejo na policiji, kjer so nanizali par ukrepov, ki lahko v skrajnem primeru tudi rešijo življenje.

"Četudi je vodna osvežitev v vročih poletnih dneh več kot prijetna, ne smemo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe. Upoštevajte jih, lahko vam rešijo življenje,"

Nekaj nasvetov za varno osvežitev v vodi

- Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode.
- Ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, še manj v vodi: otroci ne poznajo nevarnosti. Starše in vzgojitelje opozarjamo, naj budno pazijo na otroke, ki se igrajo ob vodi, pa čeprav plitvi.
- Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih: neznane situacije so zelo nevarne.
- Na kopališčih se ravnajte po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.
- Pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico.
- Bodite previdni pri hoji ob vodi, še zlasti če hodite po strmih bregovih rek, kjer se zdrs lahko tragično konča. Starši še posebej pri tem pazite na svoje otroke.

Na "črnih" kopališčih se kopamo na lastno odgovornost

Upoštevajte opozorila! V teh vodah se ne potapljamo in ne skačemo v vodo, ki je motna! Še posebej na to opozarjamo otroke. Policija posebej izpostavlja, da se na "črnih" ali divjih kopališčih, na primer v gramoznicah, jezerih, rekah kopamo na lastno odgovornost. Ob lepem vremenu pritegnejo številne kopalce, vendar pa nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode niti upravljavcev. 

"Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so ta divja kopališča lahko za kopalce zelo nevarna. Izredno nevarne so tudi zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, ki predstavljajo nevarnost za utopitve in jih nihče ne nadzira. Ponekod seže voda tudi do 15 metrov globoko," opozarja policija.

Kako reševati iz vode?

Utapljajočemu je bolje vreči vrv ali vejo, kot skočiti v vodo, da bi ga rešili. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega kot za reševalca. Če opazite, da se nekdo utaplja, ne skačite brezglavo za njim v vodo. Če niste dober plavalec, bo vaš pogum lahko zaman, reševalci pa bodo morali namesto ene osebe lahko reševati celo dve, opozarjajo na policiji in opominjajo, da je reševanje utapljajočega izjemen telesni napor. "Utapljajočemu se je treba približati s hrbtne strani in ga zagrabiti na primer za lase. Če se utapljajoči oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema."

Utapljajočemu lahko življenje reši že vaš klic na center za obveščanje na številko 112 ali na policijo na številko 113.

In še ...

"Na kopališčih storilci kaznivih dejanj ne počivajo, zato je potrebna previdnost pred priložnostnimi tatovi, spolnimi nasilneži in drugimi, ki se lahko pojavijo na kopališčih. Pazite na druge in njihovo premoženje. Če bomo vsi tako ravnali, bo zagotovljena večja varnost," še dodajajo na policiji.
Objava: 12.07.2016
Preberite tudi...
27.07.2023

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami
28.06.2021

Težko je ločiti med igro in utapljanjem

Otrokovo življenje še vedno ogroženo: težko je ločiti med igro in utapljanjem
27.06.2021

Premagal ga je močan rečni tok

Deček se je z oblačili zataknil za leseni steber, premagal ga je močan rečni tok
02.09.2020

Dogodek na slovenskem kopališču javnost močno razburja

Dogodek na slovenskem kopališču javnost močno razburja
Aktualne objave

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami

Upoštevanje pravil na bazenu te varuje pred nesrečami

Težko je ločiti med igro in utapljanjem

Otrokovo življenje še vedno ogroženo: težko je ločiti med igro in utapljanjem
© 2023 slolifeguard.com | O piškotkih
FB
Telefon Facebook